Summa Theologica Suppl, q. 32: On Whom Should this Sacrament be Conferred and on What Part of the Body?
Article 4. Whether this sacrament should be given to children?
Objection 1It would seem that this sacrament ought to be given to children. Because children suffer from the same ailments sometimes as adults. Now the same disease requires the same remedy. Therefore this sacrament should be given to children the same as to adults.
Objection 2Further, this sacrament is given in order to remove the remnants of sin, whether original or actual, as stated above (Q[30], A[1]). Now the remnants of original sin are in children. Therefore this sacrament should be given to them.
On the contraryThis sacrament should be given to none but those to whom the form applies. But the form of this sacrament does not apply to children, since they have not sinned by sight and hearing; as expressed in the form. Therefore this sacrament should not be given to them.
I answer thatThis sacrament, like the Eucharist, requires actual devotion in the recipient. Therefore, just as the Eucharist ought not to be given to children, so neither ought this sacrament to be given to them.
Reply to Objection 1Children's infirmities are not caused by actual sin, as in adults, and this sacrament is given chiefly as a remedy for infirmities that result from sins, being the remnants of sin, as it were.
Reply to Objection 2This sacrament is not given as a remedy for the remnants of original sin, except in so far as they gather strength, so to speak, from actual sins. Hence from the very form it appears that it is given chiefly as a remedy for actual sins, which are not in children.
Article 5. Whether the whole body should be anointed in this sacrament?
Objection 1It would seem that the whole body should be anointed in this sacrament. For, according to Augustine (De Trin. vi, 6), "the whole soul is in every part of the body." Now this sacrament is given chiefly in order to heal the soul. Therefore the whole body ought to be anointed.
Objection 2Further, the remedy should be applied to the part affected by the disease. But sometimes the disease is general, and affects the whole body, as a fever does. Therefore the whole body should be anointed.
Objection 3Further, in Baptism the whole body is dipped under the water. Therefore in this sacrament the whole body should be anointed.
On the contrarystands the rite observed throughout the Church, according to which in this sacrament the sick man is anointed, only in certain fixed parts of the body.
I answer thatThis sacrament is shown to us under the form of a healing. Now bodily healing has to be effected, by applying the remedy, not to the whole body, but to those parts where the root of the disease is seated. Consequently the sacramental unction also ought to be applied to those parts only in which the spiritual sickness is rooted.
Reply to Objection 1Although the whole soul is, as to its essence, in each part of the body, it is not as to its powers which are the roots of sinful acts. Hence certain fixed parts have to be anointed, those, namely, in which powers have their being.
Reply to Objection 2The remedy is not always applied to the part affected by the disease, but, with greater reason, to the part where the root of the disease is seated.
Reply to Objection 3Baptism is given under the form of washing: and a bodily washing cleanses only the part to which it is applied; for this reason Baptism is applied to the whole body. It is different with Extreme Unction for the reason given above.
